Erfgoedhuis Hilversum

WINTER

Winter in Hilversum

Diverse foto's en kunstobjecten van wintertaferelen.

Te zien in de Gooische Brink in combi met de Collectie Hilversum.

Aquarel 'Sneeuwlandschap Kattesteeg' (later Koornstraat, straatje achter de Gooische Brink), 1896 door Maarten Betlem. Aquarel van een sneeuwlandschap met 3 huizen. Voor het huis rechts staat een vrouw in klederdracht met een wit kapje. Voor het huis in het midden staan 2 kinderen met slee bij een waterpomp. Op de weg tussen de huizen duwt een persoon een kind op een duwslee. Collectie Hilversum:


Maarten Betlem: Zaandijk, 13 januari 1881 - Hilversum, 29 december 1957

Beeldend kunstenaar, geboren te Zaandijk, getrouwd met Hillegonda Das, schilder, aquarellist en tekenaar van vooral dorpsgezichten en oude gedeelten van Hilversum en omgeving. Om die reden heeft Betlem vooral in het Gooi, waarnaar hij op zijn negentiende jaar verhuisde, bekendheid verworven.

Maarten Betlem, opgeleid als decoratieschilder dreef een aantal jaren een bedrijf op dat gebied. Niettemin ging zijn grote belangstelling uit naar tekenen en schilderen. In het bijzonder voelde hij zich aangetrokken tot het uitbeelden van oud-Hilversum. Hierbij kwam hij in contact met de plaatselijke geschiedschrijver C.L. Heek.

Dankzij de samenwerking zijn van Betlem’s hand talloze schetsen en aquarellen bekend waardoor het sinds de aanvang van de 20e eeuw hand over hand verdwijnende landelijk aanzien van de gemeente Hilversum met grote toewijding is vastgelegd. Deze vaak van aantekeningen voorziene afbeeldingen, met betrekking tot bepaalde bijzonderheden en dagbladartikelen, zijn Betlem's levenswerk geworden. Het schilderachtige Hilversum van vroeger werd daarmee voor het nageslacht vastgelegd. Het gemeentebestuur van Hilversum kocht in 1953 een groot deel van de verzameling-Betlem aan.

 

Foto's uit het fotoboek van de familie Onnen, Collectie Rijksmuseum.

Twee foto's door Loentje Onnen met haar vriendinnen in de sneeuw in Hilversum. Januari 1911, foto gemaakt door: Loentje Onnen.  De familie Onnen woonde in een villa aan de Kroonlaan te Hilversum. Collectie Rijksmuseum.


Huwelijk van Mary Kok (zwemster) met Kees Oudegeest op 28 december 1962. Locatie Raadhuis (Dudok) Hilversum. Collectie ANefo/ Nationaal Archief.


Foto in 2009 van sneeuwballen gooien boven bij de Oude Haven. Prive collectie.


Idee en ontwerp van de panelen De Rode Draad door Hilversum:

Elganan Jelsma & Rob Schultheiss