Erfgoedhuis Hilversum

OORLOG

WEGENS SUCCES VERLENGD!

De inhoud van de vitrine is geheel vernieuwd!

Hilversum in de oorlog

Samengesteld door Robin Gouwswaard en Merle Lammers.

Vanaf 2 mei is in de Gooische Brink Passage een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Hilversum in de Oorlog en Erfgoedhuis Hilversum. Er is een selectie gemaakt uit de collectie van Robin Gouwswaard.

De tentoonstelling belicht de geschiedenis van Hilversum van bezetting tot bevrijding. Bezoekers kunnen aan de hand van diverse panelen, meer te weten komen over de Duitse inval en de aanwezigheid van Duitse troepen in Hilversum, de moedige daden van het verzet, de verschrikkelijke Jodenvervolging, de ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Oktoberrazzia van 1944 en de vreugde van de bevrijding. In een vitrine zullen originele voorwerpen te zien zijn uit de bevrijdingsperiode.

De tentoonstelling is van 2 mei tot 2 juni 2024 (NU VERLENGD t/m 4 augustus) gratis te bezoeken, locatie Gooische Brink in de achterzaal van Collectie Hilversum.

Open: donderdag t/m zondag van 12-17 uur.

 

 In het document hiernaast staan de uitgebreide teksten bij de panelen!

Meer info:

www.hilversumindeoorlog.nl

Paneel: Hilversum in de oorlog


- Hilversumse kinderen met trommels gemaakt van biscuitblikken die geleverd zijn door de Geallieerde troepen. Foto A. Groenink-Cuperus.

- Bevrijding, archief Gooi en Vechtstreek.

- Vrijheidsrok, collectie HIlversum.

- Koningin Wilhelmina via Radio Oranje.

- Moffenzeef, Museum Beeld & Geluid.

- Begin bevrijding, de luidsprekerwagen in de Langestraat maant de bevolking tot voorzichtigheid omdat de bezettingstroepen nog niet zijn vertrokken. Foto Jac Stevens, Archief Gooi en Vechtstreek.


Moffenzeef

De Duitse bezetter richtte na 1942 stoorzenders op  Radio Oranje van de BBC. Wie op die Engelse middengolfzender afstemde kon haast niets verstaan. En het werd erger: in 1943 moesten zelfs alle radiotoestellen worden ingeleverd. Maar radio amateurs zaten niet stil en kwamen met de Moffenzeef  of Germanenfilter. De simpele schakeling (een spoel, weerstand, potentiometer en een afstemcondensator die je in een sigarenkistje of (liever) blikje kon duwen) werd tussen de antenne en de antenne-ingang van de radiotoestel geplugd. Het was de Royal Air Force die informatieblaadjes met zelfbouwadviezen uitstrooide over ons land.  Aanvankelijk (zie foto) deed een zelfgeknutselde raamantenne dienst, maar die kon teveel opvallen bij huiszoeking. Volgens de Hilversumse radio-hobbyist Jan Corver* was een oost-west gerichte gordijnroe geschikt als hoofdantenne. Aan het andere eind van de spoel kwam een 2e antenne, bijvoorbeeld de kolenkachel of het stofzuigersnoer. Met ijzig voorzichtig draaien aan de afstemcondensator en potentiometer werd in zekere mate het stoorsignaal onderdrukt.

TJAKO FENNEMA


*In de januari-aflevering van Recorder wordt de (zeer lezenswaardige) biografie over Jan Corver besproken. In het Instituut voor Beeld en Geluid wordt een deel van de Corver radiocollectie bewaard terwijl De Stichting Hilversum in de Oorlog over een raamantenne en documentatie beschikt.


Spionagekaart van Hilversum met schetsen van Duitse verdedigingswerken vervaardigd door de verzetsgroep “Albrecht”, met legenda.

Met op achterzijde plattegrond van Hilversum, vervaardigd door Engelse RAF in 1944, met een genummerde opsomming van locaties verwijzend naar de uitgave ´Onderdrukking en verzet' 1944-1985 Hilversum
Topografisch Historische Atlas

Archief Gooi en Vechtstreek.