Erfgoedhuis Hilversum

Natuur

Natuur

Hilversum, de creatieve tuinstad

Hilversum heeft veel groen, van de Oude Haven naar de hei en het water van de Loosdrechtse plassen en de lanen op landgoed Zonnestraal en het Corversbos. De mooie zichtijnen en prachtige ontwerpen door Dudok.

Wapen van Hilversum

Er werd, in de 19de eeuw, in de Gooise dorpen veel boekweit verbouwd. De ‘boekende’ koeken en de ‘boekende’ gort waren in de armste gezinnen dagelijkse kost. Het werd ook wel ‘armeluis tarwe’ genoemd.

De boekweitkorrel zit ook in het wapen van Hilversum. Het oudst bekende reliëf is uit 1699 in het bruggetje aan de Berensteinseweg met als onderschrift Hilversom.

Boekweit is geen graansoort. Het is een éénjarige plant met witte en rode bloemen (oorspronkelijk uit Perzië en Turkije). De vorm van de vrucht lijkt op een driekantig beukennootje. Een bijkomstig product van de bloeiende boekweit is de bijenhoning. (bron: Boekweit 1998.1 door Piet Timmer voor Eigen Perk, de historische vereniging Albertus Perk)

Boekweit staat bekend als een goede bijen- en insectenplant. De bijen waren ook in de geschiedenis van Hilversum belangrijk: als honingbron en voor bestuiving.

Bijenteelt

Een bijenschans moest minstens 20 en maximaal 50 bijenvolken bevatten(bron: Bijenteelt 1990.2 door S.Nieuwenhuizen voor Eigen Perk, de historische vereniging Albertus Perk)

Idee en ontwerp van de panelen De Rode Draad door Hilversum:

Elganan Jelsma & Rob Schultheiss